Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1925-2013

Δημοτική αγορά Καρδίτσας





Πρόκειται για ένα από τα πολλά κτήρια της πόλης της Καρδίτσας που αξίζει αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και προσοχής. Αποτελεί μνημείο όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και σε διεθνή επίπεδο. Ας δούμε όμως λίγα λόγια για το κτήριο, την ιστορία του, την κατασκευή του και τον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει στα δρώμενα της Καρδίτσας.
 Το κτήριο της Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας κατασκευάστηκε την χρονική περίοδο 1925-1930 επί δημαρχίας Αστέριου Αλλαμανή. Τα σχέδια του, προϋπήρχαν για τουλάχιστον μια δεκαετία αλλά ο δήμος δεν μπορούσε να τα υλοποιήσει για οικονομικούς λόγους. Άρχισε να χτίζεται επί δημαρχίας Στέργιου Λάππα στην ίδια ακριβώς θέση το 1904 ένα κτήριο από μάρμαρο αλλά 2 χρόνια αργότερα η όλη προσπάθεια εγκαταλείφθηκε λόγω της ακριβής κατασκευής του.
Αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα της εταιρίας Hennebique Francois του Coignet, η οποία την περίοδο εκείνη κατασκεύασε πάρα πολλά κτήρια από σκυρόδεμα και γυαλί.  Ίσως να είναι και το τελευταίο εναπομείναν κτήριο αρχιτεκτονικού στυλ γνωστού ως «Μοντέρνο Κίνημα» βασισμένου στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Η θέση του κτηρίου (σχεδόν στο κέντρο της πόλης), επιλέχθηκε με πολεοδομικά κριτήρια καθώς από τις αρχές του αιώνα η πλατεία που υπήρχε στον συγκεκριμένο χώρο, χρησιμοποιούταν ως ο χώρος για την καθιερωμένη εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της πόλης. Έτσι η κατασκευή του, οδήγησε στην ανάπτυξη πλήθους εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα γύρω κτήρια της αγοράς και όχι μόνο. Ακόμα και σήμερα διατηρείται αυτός ο χαρακτήρας με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα σημείο αναφοράς για την πόλη της Καρδίτσας.      

Η αρχική μορφή(http://www.artlabkarditsa.gr/home/dimotiki_agora_karditsas/)

Η σημερινή μορφή (2013)


Με το πέρασμα του χρόνου όμως επήλθε τόσο η φυσική φθορά του αλλά όσο και η «κοινωνική» καθώς σιγά σιγά ο χώρος και το κτήριο εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης με αποτέλεσμα την μεγάλη συρρίκνωση των χρήσεων του κτηρίου. Το 1987 ο τότε δήμαρχος Δημήτριος Αρχοντής προκήρυξε ανοιχτό πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αποκατάστασή του. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν η τελευταία ανακαίνισή του που έγινε το 1998 επί δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή και που μας αφήνει το έργο στην σημερινή του κατάσταση.

Κτηριακά στοιχεία
Είναι ένα οικοδόμημα με καθαρή γεωμετρία και συμμετρία στους άξονες Ανατολή – Δύση, Βορράς – Νότος και αυστηρό κάναβο, διαφανές και απόλυτα ορθολογικό, ένα καθαρό αρχιτεκτονικό έργο με αξιώματα σχεδιασμού που βασίζονται στα βασικά σχήματα της γεωμετρίας.
Απολύτως τετράγωνο κτίσμα με πλευρά κάτοψης 55 μ.
Το ελεύθερο ύψος του είναι 18 μ.
Η διάταξή του είναι πυραμιδωτή
Ισόγειο ύψους 5.90 μ.
Περιμετρικός διάδρομος ως όροφος ύψους 8,10 μ.
Στέγη που στηρίζεται σε φεγγίτη ύψους 11.50 μ.
Η στέγη είναι μεταλλική με γυάλινη πλήρωση ενώ τα δομικά στοιχεία, κολόνες, δοκοί, πλάκες είναι από οπλισμένο σκυρόδερμα.

Η οροφή του κτηρίου

Τέλος αξίζει να πούμε πως το κτήριο αποτελεί μνημείο Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αφού χαρακτηρίστηκε έτσι και επίσημα το 1992 σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο Βρυξελλών και ήταν ένα από τα λίγα που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προβολή αυτού του σκοπού.

Η ανατολική όψη με τις εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο


πηγή: karditsa-net.gr

1 σχόλιο: