Παρασκευή 17 Μαΐου 2013


Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013





Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία (Mνήμη και Δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή» που αναδεικνύει την ευρηματικότητα και τη ζωτικότητα του κοινωνικού ρόλου των Μουσείων, ως χώρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας. Στόχος είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις εξής εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας:

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου:

«Η τέχνη του Μοντελισμού και της ιστορικής αναπαράστασης». Διημερίδα σε συνεργασία με τη Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας και τα Εργαστήρια Τέχνης Δήμου Καρδίτσας. Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και προβολές τεχνικών μοντελισμού και μικρή έκθεση μοντέλων. Ώρες: Σάββατο 09.30 – 21.00 και Κυριακή 10.00 – 17.00.


Σάββατο 18 Μαΐου:

Νύχτα Μουσείων. Μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Μουσείου με έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο και αγαπημένες ξένες μελωδίες από το σχήμα «Χρόες». Ώρα έναρξης: 21.30.

Κυριακή 19 Μαΐου:

«Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρω». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών από την ομάδα «Νουτοπία» κατόπιν συνεννόησης. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ιστορία του κόσμου και του πολιτισμού μέσα από το στοιχείο του Νερού ανακαλώντας και προσωπικές τους μνήμες και εμπειρίες Ώρα έναρξης: 11.30.

Τρίτη 21 Μαΐου:

Ημέρα Κεραμικής. « Χώμα και Νερό». Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου και σε συνεργασία με ντόπιο αγγειοπλάστη θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο παραγωγής αγγείων σε κεραμικό τροχό, απευθυνόμενο κυρίως σε παιδιά. Σκοπός είναι τα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή τόσο με το υλικό (πηλός) και τη μέθοδο κατασκευής ενός αγγείου, όσο και με τη δημιουργική διαδικασία της εξέλιξης ενός άμορφου κομματιού λάσπης στο αντικείμενο που καταλήγει να εκτίθεται στο Μουσείο και να διασκεδάσουν με τις δικές τους πρότυπες δημιουργίες. Ώρα έναρξης: 10.00.

Το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 08.00 – 15.00 και από τις 20.00 – 01.00.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου